Tips van Madelief


Gerbera

Gerbera's zet ik altijd op een draadje zo kan je de bloem een beetje buigen in het boeket. De gerbera vervuilt zijn water niet en doet het het beste alleen in de vaas op een klein laagje koud water. Dit omdat andere bloemen het water wel vervuilen, waardoor de steel van de gerbera verstopt raakt en de bloem snel gaat hangen. Door de gerbera op een draadje te zetten kan deze wel bij andere bloemen in een boeket. Het draad ondersteunt het smalste gedeelte van de steel net onder de bloemkop.

Hortensia

Wat als de Hortensia zielig op de steel hangt?! Je kunt de steel aan de onderkant insnijden zodat de steel meer oppervlakte heeft om water van te drinken, maar je kunt ze ook onder water dompelen! Huh, de bloemen onder water dompelen?? Jazeker! Vul een grote vaas met lauwwarm water en zet de Hortensia’s ondersteboven met hun bloemkoppen onder water! Laat dit minimaal twee uur staan. Zodra je ziet dat de bloemen weer helemaal zijn opgeleefd kun je ze uit het water halen en de druppels er van af schudden! 

Frittelaria

Frittelaria’s zijn dansende bloemen. Dit betekend dat ze niet recht omhoog zullen groeien. Ze zullen misschien met kopjes naar beneden storten om vlak voor de grond weer omhoog te schieten! Dit maakt de Frittelaria een kunststukje op zichzelf om naar te kijken. Heb jij zelf liever niet dat ze al deze gekke dansjes doet? Rol ze dan rechtop in een papiertje en snij de steel schuin af. Laat haar minimaal twee uur op water staan in het papier gerold. Daarna zal ze weer fier rechtop staan!


Gladiool

Gladiolen! Van deze bloem heb je erg lang plezier. Elke dag komt er een nieuwe bloem uit! De bloemen klimmen hun weg naar boven en halen meestal bijna de top! Er is een manier om de Gladiool helemaal open te laten komen! De bloem zet al zijn energie er op om dat laatste knopje te openen. 9 van de 10 keer lukt dit niet. Als je het bovenste knopje er uit haalt stuurt de bloem zijn energie naar de rest van de bloem en komen alle bloemen open!

Pampas

Cortaderiapluimen, ook wel Pampaspluimen zijn de afgelopen periode een enorme hit! Ze worden veel gebruikt in bruidswerk of in de interieurstyling. Nu weten alle mensen die er mee hebben gewerkt wat er gebeurt als je een Pampaspluim beweegt… De pluisjes vliegen alle kanten op! Dat moeten we niet hebben, spuit daarom de pluimen in met haarlak. De pluim is nu geseald en de pluisjes kunnen geen kant op!

Papaver

Papavers Hoe houd je ze nou lang mooi? Dat doe je door ze eerst even te laten schrikken. Je snijdt eerst de stelen schuin af (zoals gewoonlijk natuurlijk ) en daarna moet je ze even in kokend water doen voor 30 seconden. Zo kunnen ze beter drinken!


Roos

Rozen goed schuin afsnijden! (ongeveer 2 cm snijwond). Met een scherp mes en niet knippen, met knippen duw je de vaten weer dicht. Vul de vaas met handwarm water en voeg de vloeibare snijbloemenvoedsel toe. Plaatst na het afsnijden de roos direct in het water. Zorg dat er geen bladeren in het water hangen. Gebruik altijd een schone vaas en spoel deze bij voorkeur uit met chloor zo dood je alle bacteriën. Ververs regelmatig het water en GENIET!

Tulpen

Hangen je tulpen slap als je ze hebt ontvangen? Snij de stelen af en rol ze in papier. Het papier zorgt er voor dat de tulpen recht staan als ze hun water aan het opdrinken zijn. De tulpen zullen zo rechtop in de vaas blijven staan! Laat ze zo even een tijdje in het water optrekken, dan zijn ze binnen de kortste keren weer zo goed als nieuw!

Zonnebloem

Haal het zonnetjes in huis met Zonnebloemen! Ze drinken enorm veel maar soms laten ze hun kop ineens hangen. Snij de steel dan opnieuw goed schuin af en zet de zonnebloemen in warm water. Voor je het weet staan ze weer rechtop te stralen.

En ook zonder hun gele blaadjes als ze uitgebloeid zijn zijn ze sierliijk en kunnen ze nog even mee.


Allium

Allium of terwijl sierui is echt een zomerbloeier en komen in heel veel verschillende vormen en maten. De bloemen worden gesneden als de bloemen net uit de knop komt. Na het bloeien kan de bloem bewaard worden en ontstaan er in de kop zaden die gedroogd kunnen worden. Om de uiengeur zoveel mogelijk te voorkomen, zet de bloemen in koud water.

Strelitzia

Ook wel Paradijsvogelbloemen genoemd, zijn echte luxeproducten! De fel oranje bloem met zijn diepblauwe stampers zijn kunstwerkjes op zich in een vaas! Wist je dat je na het uitbloeien je nog een bloem tevoorschijn kunt toveren? Je kunt de rest van de bloem tevoorschijn toveren door met je duim de nieuwe bloem van uit de schutbladen te duwen. Let op! Dit is alleen het geval bij import Strelitzia’s! Hollandse Strelitzia kwekers laten deze bloemen tot de tweede bloem natuurlijk open komen.

Gloriosa

Gloriosa pure schoonheid! Een prijzig bloemetje die echt wonderschoon is. Zomers gebruik ik graag deze bloemen. Gaan de bloemen in een boeket dan verleng ik de steeltjes met een waterbuisje en verberg deze in het boeket. De stampers kunnen lelijke vlekken achterlaten. Maar zijn ook makkelijk van de bloem te verwijderen, toch een vlek? Met plakband haal je het stuifmeel gemakkelijk uit je kleding.


Algemene verzorgingstips 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.